J.P.Roos J P Roosin kunnallisvaaliblogi Uudessa Suomessa

Stubbin hölmöydet

On ihan pakko kommentoida kokoomuksen jättimainosta EU-vaaleista Helsingin Sanomissa. Alexander Stubbiin uskotaan todella vaaliveturina: varsinaiset ehdokkaat (mukana myös se persulainen Kai Pöntinen) ovat lähes huomaamattomasti alarivissä. Stubb on edelleen sitä mieltä, että "ilman unionia meillä ei olisi rauhaa" ja "miten pärjäisimmekään talouskriisin syövereissä ilman EU:ta". Eikä tässä tietenkään kaikki: EU:n vastustaminen on vähän kuin vastustaisi internetiä.  Kaikki haluavat istua niissä pöydissä joissa päätöksiä tehdään. Tosin ei ole itsestään selvää että vaikka EU:ssa olisikin, että pääsisi noiden pöytien ääreen. Ja sitten on niin hassusti, että yli puolet lainsäädännöstämme juontaa juurensa EU:sta, halusimmepa sitä tai emme. Ja kaiken huippuna: mepillä on enemmän vaikutusvaltaa kuin yksittäisellä suomalaisella ministerillä! Sekin siis vielä, vaikka Stubbin siis pitäisi olla nyt meppinä eikä suomalaisena ministerinä. Eihän kunnianhimoinen mies halua itselleen vähempää vaikutusvaltaa.

Mistä alkaisi? Ehkä tuosta internetistä. Mikä erottaa internetin unionista? Kaikki. Internetissä ei ole Lissabonin sopimuksia, ei direktiivejä, ei pyrkimystä keskitettyyn liittovaltion jolla olisi valtavasti valtaa maailmassa. Internet on kaikille avoin väline jossa saa tehdä mitä haluaa. Internetissä jokaisella on oma pöytä, eikä hän pyri niihin pöytiin joissa päätöksiä tehdään. Internet on sitä mitä EU:n oikeastaan pitäisi olla: suvereenien valtioiden vapaa yhteisö. Kuten Stubb sanoo, EU:n jäsenet ovat luovuttaneet lainsäädäntövaltansa yhteisölle jonka päätöksentekoa ne eivät mitenkään voi kontrolloida. Komissiossa pienet valtiot saavat hiukan ääntään kuuluviin, mutta parlamentissa eivät. Ja puolueryhmittymät ovat todella sekalaisia: huvittavimpana juuri kokoomuksen oma ryhmä, jossa aikamoinen osa porukasta pitää Stubbia naurettavana EU-pellenä.

Ne Euroopan maat jotka vielä ovat pyrkimässä EU:n eivät todellakaan halua sinne päästäkseen päättämään asioista, vaan saadakseen EU:lta rahaa ja jotta niiden kansalaiset voisivat liikkua vapaasti Euroopassa. Niin kuin nykyisistäkin EU:n jäsenmaista suurin osa. Ja mepeillä ei todellakaan ole enempää valtaa kuin suomalaisella ministerillä! Europarlamentilla voi olla vähän valtaa, mutta että yksittäisellä mepillä olisi mahdollisuus vaikuttaa, on kyllä huuhaata, vaikka hän kuinka hosuisi kuin heinämies.    Talouskriisiin ei EU:lla ole ollut mitään vaikutusta, ja joissakin maissa EU on kärjistänyt sitä selvästi. Euron olemassaolo merkitsee, että meillä on tällä hetkellä yliarvostettu valuutta, johon emme voi vaikuttaa. Kun euroalue hajoaa, niin se onkin sitten maailmanhistorian isoimpia talouskriisejä. Ja siunatuksi lopuksi: nyt EU ei enää ole Stubbin mielestä rauhanprojekti vaan ilman sitä meillä ei olisi rauhaa! Stubb on nuori mies eikä tiedä historiasta mitään. EU oli alun perin kylmän sodan projekti ja tarkoitus oli tehdä siitä NATO:n poliittinen siipi, mutta de Gaulle esti nämä suunnitelmat. EU oli lännen organisaatio, jo unohtuneen SEV:in vastavoima. Rauhalla ei ollut mitään osaa EU:n perustamisessa. Ja kuten jo aiemmin olen maininnut, iso joukko EU:n jäsenmaita osallistui aktiivisesti Irakin sotaan USA:n sotakoalition halukkaana jäsenenä. Suomikin oli ns. halukas piilojäsen, mitä ei ole vieläkään tunnustettu.

Niin, ja "pohjoismainen hyvinvointivaltiokin olisi aika heikossa hapessa"! Hei Alex: on se nyt aika härskiä ottaa rauhan lisäksi vielä hyvinvointivaltiokin vaaliaseeksi! Tosiasiahan on että te kokoomuslaiset luopuisitte tosi mielellänne hyvinvointivaltiosta jos kehtaisitte. Nyt käytätte vain EU:ta hyväksi sen perusteiden jäytämiseksi esimerkiksi yksityistämisen ja kilpailuttamisen avulla.

Ei sinulla tälläkään kertaa olisi ollut mitään riskiä luvata juosta alasti Euroopan parlamentin ympäri jos äänestysprosentti on yli 50. Olisit ottanut riskin: jos raja EI mene rikki niin juokset seuraavan maratonin alasti...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Aina kun jossakin mainitaan A. Stubb, tarkistan
povitaskusta kukkaron ja lasken pöytähopeat.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Olen tullut siihen tulokseen, että komissio ja parlamentti palvelevat politiikkojen etuja, ei eu-kansalaisten.

Nythän englannin työväenpuolue on heikoilla, kun mepit kähmivät kulukorvauksia omiin taskuihinsa.

Miten tämä kuulostaa niin tutulta kun puhutaan EU:sta???

Monet asiat voitaisiin hoitaa parlamenttien keskinäisellä yhteydenpidolla.

En oikein pidä siitä, että eu-parlamentti ja komissio yrittävät väen vängällä viedä päätäntävaltaa koko ajan pois.

Pienelle jäsenmaalle tässä käy heikosti.

Timo tiesi valistaa, että demarit ja kokoomus äänestävät 97 prosenttisesti samalla tavalla unionissa. Nyt kaksi suurta ryhmittymää hoitaa asiat keskenään.

Nyt kun "nasta juttu" EU yhdentyy lisää, kohta ollaan tilanteessa että suurten jäsenmaiden suuret puolueet päättävät asiat.

Direktiivit kirjoitetaan palvelemaan suuria jäsenmaita.

Suomelle jää vain "pellen" ja maksumiehen osa.

On kuitenkin tärkeää äänestää, mutta VAIN EU-KRIITTISTÄ ehdokasta. Nuo "nasta homma" jutut kun ei oikein osu ja uppoa.

Oli muuten lapsellinen mainos, jos suoraan sanotaan. Kelle sen opettajamainen sävy oli tarkoitettu. Tyhmälle vaalikarjalle??

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Turhaa tässä on Stubbia arvostella. Ellet tiennyt, niin hänellä on paljon kannattajia ja ihailijoita.

Koskaan meillä ei ole ollut noin ripeää ja asioihin tarkoin paneutuvaa ulkoministeriä. Ja kielitaito on iso plussa kaikkien näiden "tuu tii tu tööttituu" ulkoministerien jälkeen.

En muuten usko, että Ahti olisi pelkkää teetä tilannut.... :)

Eeva V.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kyllä kait minäkin ihmettelen "rakkaan vihollisen" valintaa Stubbin osalta.
Älyä on kohtuudella, mutta kohtuutta ei älyttömästi - saati älykkäästi.

Holkeri, Salolainen tai Niinistö olisivat voineet niitä vakuuttaa jotka vielä äänestävät (1930-60-luvulla syntyneet).

Kanerva, Suominen ja Uosukainen olisivat vakuuttaneet loput.

Mutta kukaan noista kuudesta ei luota nuoriin. Ei edes omiinsa.

Mutta, mutta: kukin tyylillään ja viikon kuluttua tulos on mitattu. Oikein tai väärin, pulinat pois.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jos nyt historiaa ruvetaan opettamaan, niin eiköhän se SEV ollut idän vastaus Marshall apua saaneiden maiden OEEC:lle (Organisation for Europe Economic Co-operation). Jälkimmäinen perustettiin 1948. SEV sen perästä 1949. EU:ta ei oikein voi liittää SEV:in syntyhistoriaan, sehän syntyi myöhemmin ja lähinnä yhteismarkkinaksi hiili-ja teräsunionin jälkeläisenä. SEV:istä ei sille ollut koskaan kilpailijaksi.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Maaseudun tulevaisuus: 22 / 14 / 12 (kok, sd, kesk)...
Wilksman: EY (hiili- ja teräs, Schuman) oli käytännössä verkottunut SEV:n aikhan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Liikkaselle

Hiili- ja Teräsunioni perustettiin 1951. "Taloudellisen kolonialismin" SEV oli siis ensimmäinen.

Käyttäjän jproos kuva
J P Roos

Suosittelen kirjaa: Francois Denord-Antoine Schwartz: L'Europe sociale n'aura pas lieu. Raisons d'Agir 2009.
Siitä käy ilmi sekin, että Jean Monnet oli paitsi konjakkimies, myös amerikkalainen pankkiiri, jolla oli läheiset yhteydet amerikkalaisiin kylmän sodan aktivisteihin.
Niin ja OECD oli toki ensimmäinen, mutta siitä ei tullut toivotun mukaista toimijaa. Sen sijaan EU:sta tuli. Ja SEV oli kyllä 50- ja 60-luvuilla varsin merkittävä taloudellinen ja poliittinen organisaatio...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Holkeri, Salolainen tai Niinistö olisivat voineet niitä vakuuttaa jotka vielä äänestävät (1930-60-luvulla syntyneet)."

Ei kukaan nuori jaksa lukea sivun mittaista propagandaa. Se "mauttomuus" EU on NASTA JUTTU ja sitten piirretty Stubbin kuva olisi ajanut saman asian.

Nasta juttu rahojen kavaltajille ja kähmijöille. He ovat syytesuojan ulkopuolella, kiitos Kokoomuksen.

Toimituksen poiminnat