Yliopistolaki uusiksi!

Eduskunnasta kuuluu kummia: perustuslakivaliokunta totesi yliopistolain osittain perustuslain vastaiseksi, niin kuin me lakia sen nykymuodossa vastustavat professorit olemme jo pitkään väittäneet (meillehän myös väitettiin että olette aivan liian myöhään liikkeellä!). Myös yliopistojen taloudellisen ja hallinnollisen autonomian perustuslain suoja tuli selvästi todetuksi.  Vaikka en olekaan innostunut perustuslakivaliokunnan kaltaisesta instituutiosta arvioimassa lakien perustuslain mukaisuutta, niin joskus löytää sokea kanakin jyvän. Valiokunta totesi että lakia on selvästi muutettava säätiöyliopistojen osalta (se taisi olla Jukka Kemppinen joka pilkkasi lain vastustajia juuri tällä kohdalla siitä, että he eivät ymmärrä että perustuslakia voi aina muuttaa tavallisella lailla …) ja että myös varsinaisten yliopistojen (säätiöyliopistothan tulevat olemaan kummallinen hybridi) osalta laissa ollut vaatimus siitä että enemmistön hallituksen jäseniä tulee olla ulkopuolisia, on perustuslain vastainen. Se mikä minua on tässä ihmetyttänyt on se, miten innokaasti juuri Helsingin yliopiston rehtori, ja nykyinen ja entinen kansleri ovat ajaneet ulkopuolisten enemmistöasemaa. Rehtori jopa äskettäin lipsautti, että hän kyllä ”voi elää” myös sellaisen mallin kanssa jossa ulkopuoliset ovat vähemmistönä, ja nykyinen kansleri kirjoitti äskettäin Yliopisto-lehdessä että ”ulko”- ja ”sisäpuolisilla” ei ole mitään eroa yliopiston kannalta. Tottahan onkin, että Raivion, Niiniluodon ja Wilhelmssonin kaltaiset ”sisäpuoliset” jotka ovat olleet valmiita luopumaan perustuslain takaamasta autonomiasta korostamalla vain tutkimuksen ja opetuksen vapautta jonkinlaisena abstraktina vapautena, eivät ole yhtään sen parempia kuin ulkopuoliset, joille tällä autonomialla ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä tietysti olisikin että juuri kyvyn ja halun ottaa huomioon yliopistojen autonomian kannalta olennaiset asiat pitäisi olla keskeinen kriteeri kun valitaan yliopistolaisia keskeisiin hallintoelimiin. Nyt monista on tullut liian helposti erilaisten ulkopuolisten voimien käskyläisiä tai innokkaita autoritäärisen käskytysyliopiston kannattajia.

Suomi on yksi harvoja maita, joissa yliopistojen autonomia taataan perustuslaissa. Tämä kannattaa muistaa, sekä yliopistoissa että yliopistojen ulkopuolella. Tilanne on vähän sama kuin EU:n suhteen. Liian moni on valmis luopumaan Suomen suvereniteetista ja itsenäisistä toimintamahdollisuuksista joko vedoten siihen että muka näin on pakko toimia tai  että itsenäisyys on oikeasti jo menetetty. Yliopistoissa voidaan vielä tehdä vapaata tutkimusta ilman kaikenmaailman raivioiden käskytystä ja Suomi voisi myös Euroopassa toimia merkittävästi itsenäisemmin ja harjoittaa yhtä hyvin omaehtoista sisä- kuin ulkopolitiikkaakin.

jproos
Vasemmistoliitto Helsinki

olen sosiaalipolitiikan emeritusprofessori ja ehdokkaana kunnallisvaaleissa (ehdokasnumero 99). Kannatan hyvinvointivaltion säilyttämistä ja kehittämistä, eroamista euroalueesta ja EU:n liittovaltiokehityksen pysäyttämistä. Vastustan kaikenlaista kansalliskiihkoisuutta ja syrjintää etnisen alkuperän, sukupuolen ym. perusteella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu