J.P.Roos J P Roosin kunnallisvaaliblogi Uudessa Suomessa

Tornirakentaminen Helsingissä

Tämä kirjoitus on julkaistu Vaalilupauksena Helsingin Sanomissa, mutta pistän sen nyt myös tänne:

Olen syntynyt ja kasvanut Helsingissä ja nähnyt miten monet sen hienoimmista rakennuksista on revitty ja ympäristöt pilattu. Yksi asia on kuitenkin säilynyt: Helsingin niemen tasainen profiili. Täällä ei ole ollut kuin kirkon- ja muita torneja mutta ei korkeita rakennuksia. Helsinkiläiset ovat ymmärtäneet arvostaa tätä hienoutta. Mutta ei enää. Viime vaalikaudella Helsingin kaavoituksessa on tapahtunut selvä täyskäännös: korkea rakentaminen hyväksytty myös Helsingin niemellä, niin että Helsingin tasainen profiili tulee häviämään historiaan. Jätkäsaaren tornihotelli, Kalasataman 30-kerroksiset rakennukset, Pasilan hillittömät tornisuunnitelmat pilaisivat hienon tasaisen Helsingin toteutuessaan. Helsinki on tällä hetkellä yksi harvoista eurooppalaisista pää- tai suurkaupungeista joilla on tasainen kaupunkiprofiili. Lähin esimerkki on Pietari, johon kohdistunut tornirakentamisuhka on onneksi peruuntunut.

Kyse ei ole siitä että torneja ei sinänsä voisi rakentaa, vaan siitä, että yksikin torni on liikaa silloin kun kyse on kaupunkikuvan suojelusta. Minulle ei ole selvinnyt, miksi kaupunkisuunnitteluvirasto on kääntänyt kelkkansa, mutta pelkään pahoin että yksi syy on korruptio. Jos näin on, asia tulee vielä paljastumaan, mutta silloin voi olla jo liian myöhäistä. Joka tapauksessa minun vaalilupaukseni on: en tule hyväksymään yhtään tornirakennusta Helsingin niemelle, ja tulen tekemään kaikkeni että niitä ei rakennettaisi, vaan Helsingin nykyinen tasainen profiili säilyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.P.R> ...miksi kaupunkisuunnitteluvirasto on kääntänyt kelkkansa, mutta pelkään pahoin että yksi syy on korruptio...

---------------

Voisiko syy olla siinä että töissä on nyt seuraava, nuorempi sukupolvi ja näkemykset kaupunkikuvasta ovat erilaisia?

Käyttäjän jproos kuva
J P Roos

Niinhän se ikävä kyllä näyttää olevan, että uudelta sukupolvelta puuttuu historiantaju. Mutta näyttää vanhoillekin tapahtuneen jotain: Rajajärvi ja Sundman eivät ole mitään nuoria kloppeja vaan minun polveani.

Mika Lehtinen

Ei ole tieteellistä näyttöä, että matala rakentaminen aiheuttaisi tietyn tuntemuksen. Kauaksi näkeminen taas tuottaa, en usko että täältä löytyy ikinä niin paljoa rahaa, että pilvenpiirtäjät tukkisivat näkymän.

Itse keskittyisin väreihin ja muotoihin, ja rakennusliikkeiden oligopoleihin.

Käyttäjän jproos kuva
J P Roos

En puhu tuntemuksista vaan ainutkertaisuudesta. Näitä tasaisia ja matalia kaupunkeja ei nyt vain ole kovin monta enää. Ja paine on kova että Helsinkikin menee. Pari pilvenpiirtäjää ei tuhoa näkymää, mutta ne tuhoavat tasaisen Helsingin.

Toimituksen poiminnat